BAHAYA STRESS, ANDA BERPOTENSI MENGHADAPI 6 PENYAKIT INI !

Sebagai seorang manusia biasa, kita memang tak dapat nak lari dari masalah dan ujian. Kadangkala masalah dalam kehidupan kita boleh menyebabkan stress. Bahayanya stress...

Jangan Pandang Remeh, Ini 7 Bahaya Bila Anak Terlalu Montel

“Eee geramnya tengok anak ko ni. Gebu gebas pipi dia. Rasa nak gigit-gigit je!” Tersenyumlah mak ayah bila anak masing-masing dipuji comel. Namun begitu, ibu...

MESTI BACA

5 Tips Motivasi Diri Untuk Berjaya !

Untuk berjaya dalam hidup, motivasi diri boleh dikatakan suatu yang sangat penting dalam hidup untuk dijadikan sebagai panduan.Anda perlu tahu bagaimana untuk memotivasikan diri...

15 DESTINASI GEMPAK DI PHILIPPINE

1. Pulau Boracay Sumber; https://www.pegipegi.com/travel/5-wisata-alam-di-filipina-yang-harus-dikunjungi/ Pulau Boracay merupakan tempat yang mendapat perhatian pelancong terutamanya penulis. Apa yang #ohsem sangat tentang Pulau Boracay ini? Tentulah keindahan pantai, pasir...

Wajib Ada Pokok Pandan Di Rumah, Pasti Buat Anda Terkejut

Bagi mereka yang tinggal di kawasan kampung mungkin tiada masalah untuk dapatkan daun pandan. Anda tahu tak sebenarnya banyak kebaikan daun pandan untuk kegunaan...

MESTI BACA

KONSEP ALAF BARU RUANG & LANDSKAP HALAMAN DI MALAYSIA

BAHSUAI RUMAH BIASA KEPADA SUASANA TEMPAT PERCUTIAN Dahulu ruang luar rumah dan lanskap adalah tidak dianggap penting dan kita hanya menggunakan ruang luar hanya sekejap...

15 DESTINASI GEMPAK DI PHILIPPINE

1. Pulau Boracay Sumber; https://www.pegipegi.com/travel/5-wisata-alam-di-filipina-yang-harus-dikunjungi/ Pulau Boracay merupakan tempat yang mendapat perhatian pelancong terutamanya penulis. Apa yang #ohsem sangat tentang Pulau Boracay ini? Tentulah keindahan pantai, pasir...

Air Kencing Berbuih Petanda Sakit Buah Pinggang? Sila Check Segera

“Salam doctor, baru-baru ini saya perasan bahawa air kencing saya berbuih di mangkuk tandas. Ia ada sedikit berbau dan warnanya agak pekat. Adakah ia...
- Advertisement -

APA YANG MENARIK ?

REKABENTUK LANDSKAP HALAMAN RUMAH DAN CARA PENGGUNAAN POKOK!

Sedikit penerangan mengenai rekabentuk landskap halaman rumah dan cara penggunaan pokok untuk salah satu projek oleh Team Landskap Sinar. REKABENTUK LANDSKAP HALAMAN RUMAH Batu loncatan terapong...
video

Biar Betul, Kebun Durian di Australia??

Tahukah anda melalui kajian dan teknologi di Australia telah ada penanaman durian dan beberapa buah tropika secara komersil? Nampaknya, pekebun Asia khusus di Malaysia...

10 Negara Dan 10 Makanan Pelik !

Perkara paling yang dicari-cari ketika travel ialah makanan! Paling wajib untuk mencuba kelainan hidangan apabila berada di negara orang. Lain orang, lain citarasa dan manalah...

APA YANG MENARIK ?

BACA : Khasiat PEGAGA buat wanita !

Sejak dahulu lagi ulaman seperti pegaga sudah diamalkan oleh nenek moyang kita untuk menjaga kecantikan malah jua kesihatan diri. Walaubagaimanapun, amalan ini semakin dilupakan...

Ketahui Adakah Khasiat Air Kelapa Bagus dan bermanfaat untuk Anda?

Air kelapa menjadi minuman kesihatan yang dikenali ramai. Namun, adakah khasiat air kelapa tersebut benar-benar mengandungi nutrien yang sebenarnya? Adakah pula ia bagus untuk...

Inilah 6 Khasiat Taugeh Yang Ramai Tak Tahu

Bila kita memesan makanan seperti mee goreng atau kuey teow goreng, selalunya memang wajib ada taugeh dalam menu ini. Kalau yang suka taugeh memang...

ANDA MUNGKIN SUKA

Jom Berkebun Ala-Ala Black Panther!

Jalan-jalan shopping jumpa sarung tangan ni, namanya Garden Glove. Senang kerja macam ni. Nak cabut rumpai, nak korek tanah, nak menggembur , cukup-cukup senang....

6 Tips Ringkas Penanaman Tanaman Herba

Tumbuhan herba yang biasa menjadi tanaman di keliling rumah ialah pandan, serai, kesum, pudina, selasih, pegaga, cekur, kantan, kacang telang, ulam raja, pokok cili...

9 Trend Makanan Dan Minuman Pelik Sepanjang 2016. Mana Satu Anda Pernah Cuba?

Tahun 2016 telah memperlihatkan bermacam-macam jenis makan terbaru di Malaysia. Sesetengahnya boleh dianggap pelik oleh masyarakat kita. Ya, mungkin ia sesuatu yang baru...

ANDA MUNGKIN SUKA

Manfaat Dan Khasiat Lidah Buaya

  Lidah Buaya merupakan pokok herba yang popular dalam bidang kosmetik dan produk kesihatan. Bahagian yang sering digunakan untuk tujuan perubatan adalah jus dan gel...

BACA : Kenali 10 Pokok Yang Boleh Membunuh Anda!

Dalam banyak-banyak tumbuhan di sekeliling kita, ada antaranya mengandungi racun yang boleh membunuh manusia. Siapa sangka tumbuhan-tumbuhan ini hanya cantik dipandang bukan untuk dipegang. Sempena Hari...

Rekabentuk Landskap Halaman Rumah dan Cara Penggunaan Pokok

Sedikit penerangan mengenai rekabentuk landskap halaman rumah dan cara penggunaan pokok untuk salah satu projek oleh Team Landskap Sinar. REKABENTUK LANDSKAP HALAMAN RUMAH Batu loncatan terapong...
- Advertisement -
video

Biar Betul, Kebun Durian di Australia??

Tahukah anda melalui kajian dan teknologi di Australia telah ada penanaman durian dan beberapa buah tropika secara komersil? Nampaknya, pekebun Asia khusus di Malaysia...

5 Khasiat Mahkota Dewa Untuk Kesihatan !

  Mahkota dewa yang saat ini sedang hangat di perbualkan kerana dapat memberikan khasiat dalam membantu penyembuhan penyakit berkat beberapa kandungan yang dimilikinya seperti zat...

Teknologi nano modenkan 
sektor pertanian

  Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) ditubuhkan pada 1969 dalam usaha kerajaan memodenkan sektor pertanian menerusi usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) bagi memenuhi...

(Video) Cara Mudah Buat Cantuman Pokok Mangga

Cara Mudah Buat Cantumam Pokok Mangga 1. Cari dahan yang berkualiti. Potong dalam 8 cm. Ini kita gelar sion. 2. Cari dahan yang ingin dicantumkan. Ini...

Hilangkan Bau Badan Dengan 5 Herba Ini

Pernah tak ada orang tegur bau badan anda? Ataupun teman rapat tak suka keluar dengan anda kerana bau badan yang tak menyenangkan. Walaupun dah...
video

Kenalpasti Tumbuhan Yang Boleh Menghalau Serangga Di Rumah Anda

Rumah kita sering di datangi oleh serangga yang boleh membahayakan diri kita dan juga ahli keluarga. Kenalpasti tumbuhan yang sesuai untuk ditanam bagi menghalang setiap...

6 Manfaat Buah Naga

Setiap gigitan buah tropika ini memberi banyak manfaat kepada tubuh manusia. Buah naga juga dikenali dengan nama pitaya, ada kalanya mempunyai rasa manis atau...

5 FILEM BISNES BERDASARKAN KISAH BENAR WAJIB DITONTON!

Banyak kisah memaparkan latar cerita yang menyentuh hati tentang jatuh bangun seseorang dalam hidup, kerjaya, keluarga dan bisnes yang telahpun difilemkan, malah ia menjadi...

8 CARA HILANGKAN BAU DURIAN DALAM KERETA DENGAN BERKESAN

8 CARA HILANGKAN BAU DURIAN DALAM KERETA DENGAN BERKESAN 1. Guna tangkai durian 2. Arang 3. Roti 4. Daun pandan 5. Soda bikarbonat 6. Kopi 7. Anginkan kereta semasa pandu 8. Masukkan...