Daun Betik Sebagai Penyelamat

1354
54047

Kita semua tahu khasiat buah betik untuk kesihatan. Bukan buah sahaja, daunnya juga mempunyai khasiat yang sangat bagus untk kesihatan.

Dengi adalah penyakit berbahaya yang disebarkan oleh nyamuk Aedes. Sebagai kaedah tradisional, daun betik boleh merawat demam denggi tanpa meninggalkan kesan sebarang kesan sampingan. Selain itu, daun betik juga mempunyai ciri-ciri anti malaria.

Daun betik juga mengandungi enzim tertentu yang mempunyai ciri-ciri melawan seperti kanser serviks, kanser payudara, kanser hati, kanser paru-paru dan kanser pankreas tanpa sebarang kesan toksik pada badan dengan meningkatkan sistem imun badan untuk melawan kanser.

Manfaat daun betik juga dapat melawan jangkitan virus seperti virus jangkitan selesema. Selain itu, ia juga berkesan dalam melegakan sakit sengugut.

Daun betik juga dapat membantu mengekalkan tekanan darah dan mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Seperti yang anda dapat lihat, pokok betik bukan sahaja buahnya dapat dimakan. Daunnya juga mempunyai keistimewaan untuk merawat penyakit.

SHARE