Khasiat & Vitamin Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Buah Pisang

187
3604

Pisang sangat sesuai dijadikan pencuci mulut untuk kesihatan. Pisang yang kaya dengan khasiat vitamin C, vitamin B kompleks, kalium, kalsium, fosfor, zat besi, dan magnesium, dapat menjaga kesihatan jantung.

Dengan 2 biji pisang setiap hari dapat meningkatkan sistem imun badan dan membahkan tenaga kerana kandungan karbohidratnya yang terkandung adalah tinggi.

Bagi masalah mereka yang mempunyai masalah berat badan pisang dapat membantu kerana buah pisang mempunyai kandungan kalori yang rendah.

Pisang juga dapat mengubati jerawat, dan menghaluskan kulit. Mengambil buah pisang sebagai rutin harian dapat membantu sistem pencernaan berfungsi lebih baik.

Kandungan kalium dan potassium dalam buah pisang dapat membantu melancarkan peredaran darah ke seluruh badan, langsung membantu peredaran oksigen ke otak. Ini dapat melancarkan denyutan jantung, mengurangkan risiko strok dan mengawal tekanan darah.

Itulah khasiat pisang yang dapat mencegah serangan jantung, membantu melancarkan pencernaan, menurunkan kadar kolesterol, dan banyak lagi.

SHARE