16 Tempat Menarik Di Seoul Korea Selatan Yang Wajib Dilawati

23
3601

Seoul, ibu negara Korea Selatan, merupakan sebuah bandaraya metropolis yang sarat dengan arus pemodenan meliputi bangunan pencakar langit, keretapi berteknologi tinggi dan budaya k-pop serta k-drama. Walau bagaimanapun, warisan budaya seperti istana-istana lama dan pasar-pasar tradisional masih dijaga dengan baik dan menjadi tarikan pelancong sehingga ke hari ini, menjadikan Seoul sangat menarik untuk dilawati.

Berikut adalah senarai 16 tempat-tempat menarik tumpuan pelancong di Seoul (susunan berdasarkan pengalaman penulis sendiri).

16. BUKCHON HANOK VILAGE

Terletak di antara Istana Gyeongbokgung dan Changdeokgung, Bukchon Hanok Village ini merupakan kawasan perumahan tradisional (Hanok) penduduk Seoul. Terdapat beratus-ratus Hanok di kawasan ini menjadikannya antara tempat tumpuan pelancong terutama bagi mereka-mereka yang meminati senibina dan fotografi.

Di sini juga terdapat 8 photo spot locations untuk panduan pelancong untuk mendapatkan hasil gambar terbaik. Tapi awas, oleh kerana ini adalah kawasan kediaman, anda diingatkan untuk tidak membuat bising sehingga boleh menggangu ketenteraman penduduk di sini.

Waktu Operasi : Sepanjang tahun

Cara ke Bukchon Hanok Village : 
Seoul Subway Line 3, Anguk Station exit 3 (untuk ke 1st and 2nd photo spots location) atau exit 2 (untuk ke 3rd to 8th location)

 

 

 

 

15. NAMDAEMUN MARKET

Namdaemun Market merupakan pasar tradisional terbesar di Korea dengan lebih 1,700 kedai yang menjual pelbagai jenis barangan merangkumi pakaian, barangan harian, peralatan dapur yang terdiri daripada produk-produk buatan tempatan dan juga yang diimport. Kebanyakan kedai-kedai di sini mempunyai kilang-kilang mereka sendiri atau membuat produk itu sendiri yang membolehkan mereka menjualnya kepada pengunjung pada harga yang sangat murah.

Photo credit : Namdaemun Market official website

 

 

Waktu Operasi : 11.00pm – 6:00am (pemborong) , 7:00am – 5:00pm (kedai biasa). Tutup pada hari Ahad.

Cara ke Namdaemun Market : 
Seoul Subway Line 4, Hoehyeon Station exit 5 atau 6 (satu stop dari Myeongdong Station)

14. SEOUL CENTRAL MOSQUE

Seoul Central Mosque yang terletak di Itaewon, merupakan masjid yang terbesar di Korea Selatan. Pejabat Korea Muslim Federation terletak di aras satu, manakala di tingkat dua adalah tempat solat bagi lelaki dan di tingkat tiga adalah tempat solat bagi wanita.

Cara ke Seoul Central Mosque : 
Seoul Subway Line 6,  Itaewon Station Exit 3. Jalan straight kemudian belok kanan di Usadan-ro Street. Teruskan perjalanan mendaki jalan berbukit kemudian belok ke kiri di Usadan-ro 10-gil street. Jalan terus sehingga nampak gerbang masjid di depan anda.


13. MAKANAN HALAL DI ITAEWON

Itaewon juga merupakan tempat wajib bagi pengunjung Muslim kerana di sini terdapat pelbagai restoran yang menyediakan makanan halal untuk pelancong dan warga setempat yang beragama Islam. Antara restoran yang popular di Itaewon di kalangan pelancong Malaysia adalah Murree, Eid dan Makan Restaurant yang menyediakan pelbagai masakan Korea yang halal. Selain itu terdapat juga banyak pilihan restoran yang berasaskan masakan Timur Tengah di Itaewon ini seperti Usmania, Kervan dan Foreign Restaurant.

Di Itaewon ini juga terdapat Foreign Food Mart yang menjual barangan keperluan harian.

 

 

Cara ke tempat makanan halal di Itaewon : Seoul Subway Line 6,  Itaewon Station exit 3

12. N SEOUL TOWER

N Seoul Tower atau juga dikenali sebagai Namsan Tower, adalah sebuah menara komunikasi dan pemerhatian terletak di Namsan Mountain di pusat bandar Seoul. Ia dibuka kepada orang ramai pada 15 Oktober 1980 dan sejak itu telah menjadi tarikan utama pelancong sehingga sekarang.

Di bahagian atas N Plaza, terletaknya Roof Terrace iaitu dek kayu yang luas dimana beribu-ribu padlocks dilekatkan pada oleh pasangan-pasangan kekasih bagi melambangkan kasih sayang abadi mereka. Ia juga tempat yang paling strategik untuk menikmati keindahan Seoul dan masa yang paling sesuai untuk ke N Seoul Tower ini adalah pada waktu matahari terbenam.

N Seoul Tower juga sering menjadi lokasi penggambaran untuk k-drama, di antaranya drama popular Boys Over Flower dan My Love from The Star.

Waktu Operasi : Setiap hari dari 10.00 am – 12.00am (Observatory Tower 30 minit sebelum tutup)

 

 

 

 

 

 

 

 

Cara ke N Seoul Tower :

1) Menaiki Shuttle Bus no 02 dan 05 dari Chungmuro Station exit 2
2) Shuttle Bus no 05 dari Myeongdong Station exit 3;  
3) Shuttle Bus no 03 dari Itaewon exit 4 dan Seoul Station exit 9;
4) Menaiki Cable Car : Dari Myeongdong Station exit 3, jalan lebih kurang 10-15 minit ke arah sebelah kanan Pacific Hotel. 
5) Menaiki Seoul City Tour Bus

 

11. GAROSU-GIL

Nama Garosu-gil adalah berasal dari perkataan Korea yang bermaksud jalan yang dipenuhi dengan deretan pokok-pokok dan diberi nama sebegitu kerana kawasan ini dihiasi dengan pokok-pokok ginkgo. Masa yang paling menarik untuk ke sini adalah pada musim luruh dimana daun pokok-pokok gingko ini akan berukar warna kepada kuning keemasan.

Kawasan ini juga terkenal dengan  galeri, restoran, bar, kafe , serta butik pakaian dan bangunan-bangunan dengan seni reka bentuk yang menarik.

 

 

 

Cara ke Garosu-gil : 
Seoul Subway Line 3,  Sinsa Station Exit 8. Jalan straight dalam 800m kemudian belok ke kiri.

10. SMTOWN at COEX ARTIUM

Bagi peminat k-pop khasnya telah mengetahui yang S.M. Entertainment merupakan salah satu daripada syarikat hiburan gergasi di Korea Selatan.

Pada 14 Januari 2015, S.M Entertainment telah membuka secara rasmi SMTOWN yang terletak di COEX Artium. Ia terdiri daripada SMTOWN STUDIO, ruang maya yang menawarkan pengunjung merasai pengalaman sebenar sebagai artis S.M. Entertainment, SMTOWN LIVErary CAFÉ, kedai menjual barangan cenderahati dari artis-artis S.M Entertainment. Terdapat juga SMTOWN THEATRE yang mempunyai Panavision skrin besar di mana pengunjung boleh menikmati hologram dan persembahan secara langsung.

Waktu Operasi : Setiap hari dari 11:00-22:00.

 

 

 

Kalau dah ke sini, boleh juga singgah ke Starfield Library yang terletak di tengah-tengah Central Plaza di dalam Starfield COEX Mall. Dibuka setiap hari dari 10.00am hingga 10.0pm.

 

Cara ke SM Town @ COEX Artium : 
Seoul Subway Line 2,  Samseong Station Exit 5 atau 6

9. DONGDAEMUN

Tidak sah kalau ke Seoul jika tidak singgah ke Dongdaemun.

Dongdaemun yang terkenal sebagai syurga beli-belah kepada pelancong terutamanya, terbahagi kepada dua bahagian iaitu Seksyen 1 yang terletak di  di sekitar Doosan Tower manakala Seksyen 2 pula di sekitar Dongdaemun Design Plaza and Park.

Pusat membeli-belah yang besar di Seksyen 1 pada dasarnya menjual barangan borong dan runcit, tetapi kebanyakannya berurusan dengan pelanggan pada harga runcit. Pusat membeli-belah utama adalah Doosan Tower, Migliore dan Hello APM.

Waktu operasi : Dari 10:00 pagi – 5:00 pagi pada hari berikutnya. Sesetengah kedai tutup pada hari Ahad.

 

 

Cara ke Dongdaemun : 
(Seoul Subway Line 1, 4) Dongdaemun Station Exit 8 atau 9
(Seoul Subway Line 2, 4 & 5) Dongdaemun History & Culture Park Station exit 1 (Dongdaemun Design Plaza area) dan exit 14 (shopping malls area)


8. GYEONGBOKGUNG PLACE

Gyeongbokgung Palace merupakan istana yang utama dan terbesar daripada lima Grand Palaces yang dibina oleh Dinasti Joseon. The National Palace Museum of Korea terletak di selatan Heungnyemun Gate manakala National Folk Museum terletak di arah timur Hyangwonjeong Pond.

Pada masa dahulu, pengawal diraja Dinasti Joseon ditugaskan untuk menjaga Gwanghwamun Gate, pintu masuk Gyeongbokgung Palace. Kini, pengunjung boleh merasai pengalaman Change of Guards Ceremony yang dijalankan setiap hari (kecuali pada hari Selasa) pada pukul 10:00am dan 2:00pm selama 20 minit.

Waktu Operasi : 
November-February 09:00-17:00
March-May 09:00-18:00
June-August 09:00-18:30
September-October 09:00-18:00
Tutup pada setiap hari Selasa

 

 

 

Cara ke Gyeongbokgung Palace :
Seoul Subway Line 3, Gyeongbokgung Palace Station exit 57. LOTTE WORLD 

Lotte World merupakan indoor theme park terbesar di dunia. Terletak di Jamsil, ia terbahagi kepada dua bahagian iaitu indoor Adventure theme setinggi 4 tingkat yang sesuai untuk anak-anak kecil. Manakala Magic Island theme yang terletak di sebelah luar berhampiran Tasik Seokchonhosu pula lebih sesuai untuk pengunjung dewasa.

Waktu Operasi :Isnin – Khamis dari 9:30 a.m. hingga 10 p.m., Jumaat – Ahad dari 9:30 a.m. to 11:00 p.m

 

 

Note : Hard Rock Cafe Seoul terletak di aras 5 di Lotte World Mall iaitu bersebelahan Lotte World.

Cara ke Lotte World :
Seoul Subway Line 2 dan 8 , Jamsil Station exit 3. Hard Rock Cafe exit 1 atau 2

6. INSADONG

Insadong Street menjangkau lebih 700 meter antara Anguk-dong Rotary dan Tapgol Park. Ia merupakan tempat yang unik penuh dengan kedai menjual barangan kraftangan Korea terutamanya di Ssamziegil, kedai-kedai tembikar dan lukisan. Di sini juga terdapat banyak restoran tradisional and tea houses.

Pelbagai acara seni dan festival sering diadakan di sepanjang jalan yag menawarkan peluang bagi pelancong untuk mengenali dengan lebih mendalam seni dan kebudayaan tradisional Korea. Setiap Sabtu dari 2:00pm hingga 10:00pm dan Ahad dari 10:00am hingga to 10:00pm, jalan utama di Insadong ini akan ditutup kepada kenderaan dan bertukar menjadi kawasan bagi mempamerkan budaya Korea.

 

 

 

Ssamziegil

 

 

Cara ke Insadong :
Seoul Subway Line 3, Anguk Station exit 6


5. EVERLAND THEME PARK

Everland adalah taman tema terbesar di Korea Selatan yang terletak di Everland Resort di Yongin, sebuah bandar di Gyeonggi-do (kira-kira 40 minit masa perjalanan dari Seoul). Ia menerima kira-kira 7.3 juta pengunjung setiap tahun dan pada tahun 2014, ia berada di kedudukan ke-16 di dunia untuk kehadiran pengunjung paling ramai.

Taman tema ini terbahagi kepada lima bahagian iaitu Global Fair, Zoo-Topia, European Adventure, Magic Land dan American Adventure. Di sepanjang tahun pula, Everland menganjurkan pelbagai festival dengan tema-tema yang menarik seperti dalam kisah dongeng.

Snow Festival (January – February)
Tulip Festival (March – April)
Rose Festival (May – June)
Summer Splash (June – August)
Chistmas Fantasy (November – December)

 

Tulip Festival in March.

 

 

 

Chistmas Fantasy Theme in November.

 

 

 

 

 

 

Note : Di Everland ini juga ada disediakan sebuah surau untuk bersolat, terletak di bersebelahan Mystery Mansion. Turun dari Sky Way, jalan ke arah kiri…

 

 

Cara ke Everland :

1) Keluar je exit 10 (previously exit 6) dari Gangnam station terus je jalan straight sampai jumpa Who.A.U. Bus stop bus no 5002 untuk ke Gangnam kat depan kedai ni. Kalau sampai situ nampak ada orang beratur line panjang, terus je ikut beratur. Tu ramai-ramai semua nak ke Everland la tu..

2) Kepada mereka-mereka yang travel beramai-ramai, disarankan agar menggunakan khidmat travel agent. There are several pick up locations you can choose based on your preferences.

Untuk membaca tentang pengalaman saya dan tips-tips sebelum ke Everland, sila klik sini .

4. MYEONGDONG

Pada 2011, 2012 dan 2013, Myeong-dong tersenarai sebagai shopping street yag ke-9 termahal di dunia. Di sini terdapat pelbagai kedai-kedai menjual barangan buatan Korea dimana ia didominasi oleh kedai-kedai menjual produk barangan kecantikan terkenal seperti Nature Republic, Tony Moly dan sebagainya .

Jenama terkenal Korea iaitu Playnmore, juga ada membuka flagship store mereka di Myeongdong.

 

Playnomore flagship store

Ada banyak tempat makan halal di Myeongdong sekarang. Kami pernah makan nasi goreng di Yoogane pada 2013 (yang ni saya dah tak recommend lagi sebab masa 2016 nampak ada Ham pada menu),  makanan Tibet di Potala dan juga terbaru di Busan Jib.

Sedap gila dish bulgogi ni!

Halal street foods pun dah senang didapati di Myeongdong ni.

 

 

 

 

Cara ke Myeongdong :

Myeongdong Station exit 7 (I prefer this exit sebab ada escalator hehehe)

3. YANG GOOD BBQ RESTAURANT

This is by far, the most recommended restaurant for Muslim travelling to Seoul. The lambs dishes di sini sangat (did I mention sangat?) best dan sedap! 2nd time we all ke Seoul, datang ke restoran ni dua hari berturut-turut….

 

 

 

Cara ke  Yang Good Restaurant :

Turun kat Yeoksam Station (just 1 stop from Gangnam) then ikut exit 6.

Untuk info lanjut tentang cara-cara ke Yang Good Restaurant, sila klik sini .

2. NAMI ISLAND

Menurut sejarahnya, Pulau Nami yang berbentuk seperti  bulan sabit ini telah terhasil daripada pembinaan Empangan Cheongpyeong. Menurut sumber, ia merupakan kubur General Nami, yang mengetuai kemenangan yang besar terhadap pemberontak dalam tahun ke-13 raja-7 Dinasti Joseon, King Sejo (pemerintahan 1455 ~ 1468).

Satu ciri khas Pulau Nami ini adalah bahawa tidak mempunyai tiang telefon. Ini kerana semua wayar elektrik telah dibina di bawah tanah untuk mengekalkan landskap asal pulau ini. 

 

Sekarang terdapat restoran berstatus halal di Nami Island ini iaitu Dongmun atau lebih dikenali sebagai Asian Cuisine Restaurant. Ia menyajikan pelbagai makanan Korea yang sering kita lihat dalam drama-drama Korea.

 

 

Jajangmyeon

 

 

 

 

Update : Pada Disember 2017, Alhamdulillah saya sekeluarga berpeluang travel ke Korea untuk kali ke 3. Nak rasa winter lah pulak kononnya. Mula-mula tu tak pasti samada nak ke Nami Island lagi sebab sebelum ni memang tak pernah miss ke sana. Akhirnya kami mengambil keputusan untuk pergi juga sekali lagi.

Turned out, it was the best decision that we make…. Ya Allah! Cantiknya pemandangan di Nami masa winter ni, macam dalam fairytale! Magical!

 

 

 

 

 

 

 

Bonus : Dan kalau sudah ke Nami, saya sarankan untuk singgahlah juga ke Petite France sebelum pulang ke Seoul.

Note: Jika semata-mata untuk ke Petite France sahaja tanpa ke Nami, pada pendapat saya not worth your time and  money. But hey, that’s just my two cents. It’s all up to you guys to decide.

 

 

 

 

 

Cara untuk ke Nami Island : Saya lebih gemar menggunakan perkhidmatan keretapi laju ITX dar Cheongnyangni station dan turun di Gapyeong Station. Kemudian, tunggu Gapyeong City Tour Bus di bus stop depan Gapyeong Station, tak payah lintas jalan… Fares dalam lingkungan KRW5000 per adults /KRW3000 per child.

Btw, ticket bas ni boleh digunakan lagi untuk perjalanan ke Petite France dan kemudiannya ke Cheongpyeong train station (lebih hampir dengan Petite France berbanding Gapyeong station) untuk menaiki ITX pulang ke Seoul.


1. YONGPYONG SKI RESORT

Jika anda ke Seoul waktu musim sejuk, jangan ketinggalan untuk keYongpyong Ski Resort yang terletak di Pyeongchang, Gangwon-do (kira-kira 2 jam 30 minit perjalanan dari Seoul). Ia merupakan antara tempat ski yang terbaik di Korea Selatan. In fact, it is the biggest ski and snowboard resort in Korea. Fyi, the International Olympic Committee (IOC) has selected Pyeongchang as the host city of the XXIII Olympic Winter Games in 2018.

Cubalah untuk bermain ski di sini, pasti ia akan menjadi pengalaman yang tidak dapat dilupakan!

 

 

 

 

 

 

Sesuai untuk hiking

Cara ke Yongpyong Ski Resort : I prefer guna travel agent sebab lebih mudah. Range harga dari KRW100,000 – KRW125,000 seorang.

Note: Oleh kerana ramai yang bertanya tentang one day ski package ni, saya akan share info sikit. Biasanya saya akan gunakan perkhidmatan Sally Tour. Dah dua kali saya gunakan servis mereka, memang memuaskan. Recommended! But be reminded, diorang memang punctual gila hokehh! Sila get ready 15 minit lebih awal dari masa yang dijanjikan.  

Updated : Yongpyong Ski Resort ni juga merupakan salah satu filming location untuk drama Korea hebat iaitu ‘Goblin :The Lonely and Great God’ i.e. in episode 9, starring one of my favourite oppa, Gong Yoo!!! Daebakkk…! You can watch the clip from You Tube (credit to Dramafever) below…

Sumber : mylifemyrulesbyrosita.blogspot.com
SHARE