5 Khasiat Mahkota Dewa Untuk Kesihatan !

41
2096

 

Mahkota dewa yang saat ini sedang hangat di perbualkan kerana dapat memberikan khasiat dalam membantu penyembuhan penyakit berkat beberapa kandungan yang dimilikinya seperti zat alkaloid, flavonoid, polifenol, dan antioksidan.

Lalu, apa saja khasiat yang ada di dalam mahkota dewa ini ?

1). Ubat asam urat

Zat flavonoid dalam mahkota dewa, membuatnya efektif menjadi obat asam urat yang direkomendasikan. Zat ini mampu menurunkan kadar asam urat tinggi dalam tubuh.

2). Menurunkan kadar gula darah

Mahkota Dewa memiliki kandungan Saponin yang dapat membantu proses penurunan kadar gula darah dalam tubuh, sehingga sangat sesuai untuk penghidap penyakit diabetes.

3). Menurunkan kadar kolesterol

Bukan hanya kadar gula darah, mahkota dewa juga berperanan aktif dalam menurunkan kolesterol jahat yang tinggi dalam tubuh akibat adanya kandungan zat flavonoid di dalamnya.

4). Membantu mengubati jantung koroner

Zat flavonoid pada mahkota dewa juga berperanan dalam melancarkan peredaran darah di pembuluh darah. Peredaran darah yang lancar ini tentunya akan membuat kinerja jantung tetap normal dan lebih sihat.

5). Mencegah pertumbuhan tumor dan kanser

Kandungan antioksidan yang cukup tinggi dalam mahkota dewa dapat membantunya dalam mencegah pertumbuhan sel tumor dan kanser

Itulah 5 khasiat utama mahkota dewa untuk kesihatan tubuh menyeluruh.

Semoga artikel ini boleh membantu anda yang sedang mencari pengubatan alternatif

SHARE