7 PERKARA MAMA PAPA PERLU TAHU TENTANG GIGI PERTAMA BAYI

273
1337

7 PERKARA MAMA PAPA PERLU TAHU TENTANG GIGI PERTAMA BAYI

1. SAKITKAH BILA BAYI TUMBUH GIGI?

Kebanyakan bayi akan menunjukkan beberapa simptom ketidakselesaan apabila gigi pertama mereka mula tumbuh. Dalam sesetengah sumber, kesakitannya dikatakan hampir serupa ketika kita tumbuh gigi bongsu. Ada antara kita yang rasa sakit dan ada yang tak rasa apa-apa. Begitu juga dengan bayi.

Selain itu, ada juga beberapa cara lain seperti memberi teether atau finger food untuk digigit oleh bayi.

tanda bayi tumbuh gigi

Foto Kredit: onlymyhealth.com

2. DEMAM & SIMPTOM LAIN

Orang kata bayi selalunya demam masa nak tumbuh gigi. Memang betul, suhu badan bayi mungkin menjadi sedikit tinggi berbanding biasa apabila dalam proses tumbuh gigi atau teething ini. Bayi anda juga biasanya akan mengeluarkan lebih banyak air liur berbanding biasa.

Menurut sumber, suhu badan yang di bawah 38 darjah Celsius mungkin dikaitkan dengan proses tumbuh gigi manakala jika ia melebihi suhu tersebut, ia petanda jangkitan atau simptom yang memerlukan rawatan doktor. Maka, Mama dan Papa perlulah memantau suhu bayi dan memastikan ia tidak meningkat terlalu tinggi.

Selain itu, Mama dan Papa mungkin perasan yang bayi suka menarik telinga atau sering menggaru-garu bahagian telinga seolah-olah tidak selesa. Ini kerana rasa sakit pada rahangnya dapat dirasai pada saluran telinga.

Namun, ia adalah salah satu simptom teething yang perlu diberi perhatian kerana ia boleh jadi petanda jangkitan telinga.

Foto Kredit: rcemlearning.co.uk

3. GIGI MANA AKAN TUMBUH DULU?

Biasanya 2 batang gigi bawah di bahagian depan akan tumbuh terlebih dahulu pada usia sekitar 6 hingga 10 bulan.

Ini diikuti dengan 2 gigi depan di bahagian atas pada usia 8 hingga 12 bulan. Lihat carta di bawah untuk memantau pertumbuhan yang setrusnya.

4. GIGI SEBATANG TETAP PERLU DIGOSOK

Sebaik saja gigi pertama bayi muncul, Mama dan Papa perlulah memulakan rutin memberus giginya 2 kali sehari, terutamanya selepas minum susu.

Ada berus gigi yang direka khas untuk bayi seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

5. UBAT GIGI BERFLUORIDA HANYA PERLU SELEPAS USIA 3 TAHUN

Pada peringkat awal, memadai menggosok gigi bayi dengan air biasa saja. American Academy of Pediatrics (AAP), American Dental Association (ADA), dan American Academy of Pediatric Dentistry (AAPD) menyarankan ubat gigi berfluorida digunakan apabila si kecil mencecah usia 3 tahun. Kuantitinya adalah sebesar biji kacang saja.

Tak perlu bubuh banyak-banyak ya sebab ramai yang salah faham dan picit ubat gigi hingga penuh atas berus gigi.

Foto Kredit: Golden Paediatrics

6. GIGI BAYI BOLEH ROSAK SEAWAL USIA 18 BULAN

Jangan biarkan bayi anda tidur sambil menghisap botol susu kerana ia boleh menyebabkan kerosakan gigi. Seeloknya bersihkan mulut dan gigi bayi setiap kali sebelum tidur. Jangan ingat walaupun bayi hanya minum susu, mereka tak akan alami kerosakan gigi ya.  Bayi yang dah mula makan boleh diberi minum sedikit air kosong selepas selesai makan untuk membantu ‘mencuci’ makanan dalam mulut. Rutin ini penting kerana kerosakan gigi boleh berlaku pada bayi usia seawal 18 bulan.

Ajarkan bayi anda untuk minum daripada cawan biasa seawal usia 12-15 bulan. Meminum daripada cawan adalah lebih digalakkan berbanding botol susu kerana cecair tidak akan mudah terkumpul dalam mulut lalu merosakkan gigi. Tabiat ini juga dapat mengurangkan attachment anak pada botol susu.

http://health.liputan6.com/

7. BILA PATUT JUMPA DOKTOR GIGI?

Sebenarnya anak anda dah boleh dibawa berjumpa doktor gigi dalam tempoh 6 bulan selepas gigi pertamanya tumbuh. Pemeriksaan oleh doktor gigi secara rutin dari semasa ke semasa dapat  memberi anda lebih maklumat tentang cara penjagaan gigi yang lebih jelas, bergantung kepada kondisi gigi anak.

Kadangkala, kita mungkin tak perasan yang gigi anak dah mula mengalami kerosakan. Jadi, pemeriksaan rutin dapat membantu mencegahnya daripada menjadi lebih buruk. Jangan tunggu gigi goyang atau sakit, baru nak jumpa doktor gigi ya!

gigi pertama bayi

Foto Kredit: Monroe Family Dentist

GIGI SUSU ATAU GIGI KEKAL, KEDUA-DUANYA PERLU DIJAGA

Ada ibu bapa yang kurang mengambil berat tentang penjagaan gigi anak kerana merasakan gigi susu hanya sementara. Bila dah ada gigi kekal, baru jaga elok-elok.

Tapi tahukah anda, kerosakan gigi yang serius pada gigi susu boleh menyebabkan pertumbuhannya yang abnormal pada gigi kekal nanti.

Maka jangan ambil mudah, tekankan kesihatan gigi dan mulut sejak bayi lagi agar si kecil mendapat senyuman yang menawan!

Kredit : Nazurah Hassan

SHARE

273 COMMENTS

 1. Status Liker, Photo Auto Liker, Facebook Auto Liker, Increase Facebook Likes, Auto Like, facebook auto liker, Status Auto Liker, Auto Liker, Photo Liker, Autoliker, Facebook Liker, autolike, auto liker, Autoliker Facebook, Working Auto Liker, Autoliker, Fb Autoliker, auto like, Facebook Autoliker, autoliker

 2. ปั๊มไลค์เพจ facebook, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, ปั้มเพจ, ไลค์เพจ, ปั๊มไลค์เพจ, ปั๊มไลค์แฟนเพจ, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, ปั้มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์เพจ, ปั๊มไลค์เพจ, เพิ่มไลค์เพจ

 3. ปั้ม Like ฟรี, Pump Like, รับจ้างปั้มไลค์, ไลค์เพจ, ปั้มไลค์ทั่วไป, เพิ่ม Like, โกงไลค์, ปั้มไลค์ครบวงจร, ปั่นไลค์, รับปั้มไลค์เพจ, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, ปั้มยอดไลค์เป็นคนไทย 100%, ปั้มไลค์เพจฟรี, ซื้อไลค์แฟนเพจ, รับเพิ่มไลค์, จ้างไลค์, ปั้มไลค์ง่ายๆ, การเพิ่ม Like เป็นการเพิ่มโอกาสทางการขายสินค้าของคุณนั่นเอง ด้วยงานบริการเพิ่มไลค์แฟนเพจระดับมืออาชีพ ประสบการณ์การทำงานหลายปี, รับทำเพจสินค้าพร้อมยอดไลค์, Up Like Fanpage, ปั้มไลค์มือถือ, เพิ่มไลค์ฟรี, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เป็นการโปรโมทแฟนเพจ เพื่อเพิ่มยอดขายสินค้าได้, ปั้มไลค์ราคาถูก, รับ Like Fanpage, จ้างไลค์รูป, ไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์ฟรี, รับเพิ่ม Like Fanpage Facebook ราคาพิเศษ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการเพิ่ม Like Fanpage ให้ดูเป็นความน่าเชื่อถือของร้าน, ไลค์แฟนเพจราคาถูก, ปั้มเพจ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการยอดไลค์เพจเพจเยอะๆ, ปั้มรูป, ปั้มไลค์รูปเฟส, จ้างกดไลค์, รับทำเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์, รับทำไลค์แฟนเพจจำนวนมาก, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, บริการเพิ่ม Like ให้แฟนเพจของคุณ โดยทีมงานระดับมืออาชีพ ในระยะเวลาอันสั้นและราคาถูก รับประกันไลค์จากคนไทย 100%, เพิ่มไลค์เพจ, กด Like, เพิ่มไลค์, ปั้มไลค์เพจคนไทย, Add Like Fanpage, รับไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์ ในโทรศัพท์, ปั้มเพจเฟสบุ๊ค, กดไลค์รูป, ปั้มไลค์รูป, กดไลค์แฟนเพจ, Auto Like, ไลค์แฟนเพจได้สูงสุดหนึ่งล้านไลค์, เพิ่มไลค์แฟนเพจ ราคาถูก, แฟนเพจพร้อมยอดไลค์, ปั้มไลค์ Facebook, รับทำไลค์ครบวงจร, บริการปั้มไลค์แฟนเพจฟรี, ไลค์คนไทย 100%, เพิ่มไลค์คนไทย, จ้างปั้มไลค์, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, จ้างเพิ่มไลค์, รับปั้มไลค์รูป, รับไลค์ครบวงจรทั่วไทย, ปั้มเพจ, กดไลค์, Like Fanpage, ปั้มไลค์เพจ Facebook, ปั้มไลค์รูป Facebook, ปั้มไลค์สถานะ, ปั้มโพสต์, ไลค์แฟนเพจ, รับจ้างเพิ่มไลค์, รับจ้างกดไลค์, บริการเพิ่มไลค์แฟนเพจฟรี, รับสร้างแฟนเพจพร้อมยอดไลค์, บริการเพิ่มไลค์เฟสบุ๊คให้แฟนเพจ, บริการปั้มไลค์ฟรี

 4. ปั้มไลค์.com แหล่งแลกไลค์สำหรับคนไทย ระบบแลกไลค์ที่ดีและเสถียรที่สุด ในปัจจุบัน! ปั๊มไลค์ ปั๊มไลค์บนมือถือ แลกไลค์ โกงไลค์ แฮกไลค์ รูป โพส สเตตัส วีดีโอ คอมเม้น แฟนเพจ ผู้ติดตาม Like Hacklike Pumplike Instagram Youtube Twitter และอีกมากมาย ฟรี!

 5. ปั้มไลค์คนไทยราคาถูก, ซื้อไลค์, บริการปั้มไลค์แฟนเพจ, บริการเพิ่มไลค์, รับจ้างกดไลค์เพจ

 6. My brother recommended I might like this web site.
  He was once totally right. This put up actually made my day.
  You can not consider simply how so much time I had spent for this information!
  Thanks!

 7. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 8. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it.

 9. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Appreciate it

 10. Great blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Cheers!

 11. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I have read this post and if I could
  I want to suggest you some interesting things or advice.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 12. I’m extremely impressed with your writing skills as
  well as with the layout on your weblog. Is this a paid
  theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to
  see a nice blog like this one these days.

 13. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really good posts and I think I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to
  mine. Please shoot me an email if interested.
  Kudos!

 14. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number
  of websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 15. hi!,I love your writing so so much! proportion we keep up a correspondence more about your post on AOL?
  I need an expert in this house to resolve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to look you.

 16. Wow, wonderful blog format! How long have you been running a blog for?

  you make blogging glance easy. The full glance of your web site is excellent, as well as the content!

 17. Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have
  to manually code with HTML. I’m starting a
  blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be enormously appreciated!

 18. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look
  forward to all your posts! Keep up the superb work!

 19. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉
  I may come back yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich
  and continue to guide others.

 20. Nice post. I learn something new and challenging
  on websites I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to
  read through content from other authors and use something
  from other sites.

 21. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had been doing
  a little homework on this. And he actually bought me dinner because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this topic here on your site.

 22. Simply want to say your article is as astounding.
  The clarity to your post is simply spectacular and that i could think you are
  knowledgeable in this subject. Well with your permission allow me to grasp your feed to keep updated with
  forthcoming post. Thank you a million and please keep up the rewarding work.

 23. Excellent items from you, man. I’ve be aware your stuff
  prior to and you are simply too wonderful. I actually like what you have
  obtained here, certainly like what you are stating and the way in which you say it.
  You’re making it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I can not wait to read far more from you. This is really a terrific web site.

 24. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get
  actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing to your augment
  and even I achievement you access consistently quickly.

 25. I do not even understand how I ended up here, but I thought this put up was good.
  I don’t recognise who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

 26. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some
  experience with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 27. Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i got here to return the prefer?.I’m attempting
  to in finding issues to enhance my web site!I guess its good enough to make
  use of a few of your ideas!!

 28. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or
  suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 29. My brother recommended I might like this blog. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 30. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone
  3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your
  posts! Keep up the fantastic work!

 31. The benefit is that you can make sure what exactly is and isn’t covered.
  b) These plans enables you to buy estate taxes and also other settlement amounts.
  That is why it is vital that you have to educate and ready yourself as well as your home because the US economy skids into another recession.

 32. It’s appropriate time to make some plans for
  the future and it’s time to be happy. I have learn this publish and if I could
  I desire to recommend you some fascinating issues or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things approximately it!

 33. The trick is employing the world wide web to search around and receive a price that is certainly affordable.
  If you pay your complete premium entirely, you are able to ask
  for a discount from the insurer. Assuming a similar parameters as
  before it might make a income of $93,600.

 34. Hello there, I discovered your website by the use of Google at the same time as
  searching for a related subject, your website got here up, it appears to be like good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into alert to your blog through Google, and located that
  it is truly informative. I’m gonna be careful for brussels.

  I will be grateful if you proceed this in future. Many folks can be benefited from
  your writing. Cheers!

 35. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without
  my agreement. Do you know any solutions to help reduce content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

 36. Right now it appears like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 37. In choosing your decorative accessories, make certain it
  uses clean lines which is suitable on the colour of your home.
  Some of the tasks undertaken by home rehabilitation companies include repair, remodel, increase, and customization. A little search will lead you to a number of websites specializing in steel buildings for sale.

 38. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of
  volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us beneficial
  information to work on. You have done a marvellous job!

 39. Nice post. I learn something new and challenging on websites
  I stumbleupon everyday. It will always be exciting to read content from other authors and practice a little something
  from their web sites.

 40. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came
  to “return the favor”.I’m attempting to
  find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of
  your ideas!!

 41. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous
  to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have acquired
  here, certainly like what you are stating and the way in which
  you say it. You make it enjoyable and you still care for
  to keep it wise. I can’t wait to read far more from you.
  This is actually a wonderful site.

 42. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I
  really enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover
  the same subjects? Thank you so much!

 43. Generally I don’t learn article on blogs, but I wish to say
  that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been surprised me.
  Thanks, quite nice post.

 44. Its like you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do
  with some pics to drive the message home a bit, but
  instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read.
  I will certainly be back.

 45. Howdy! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My site looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or
  plugin that might be able to resolve this issue.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 46. How to Get a Woman Horny—Without Even Laying a Finger on Her!.You may or may not know this but the female species take far longer to get sexually aroused compared to that of men.On the flipside however, although men get excited very quickly they can not remain in that state anywhere near as long as that of a woman.In order to really get your woman to her absolute peak of sexual arousal you must do one thing……tease her!By simply teasing her it is possible to get your woman to a level of horny that you may previously thought impossible.And you can do this without even laying a finger on her.Do you want to learn how to gain complete control over the arousal level of your woman?Make your woman super horny with these little-known methods:Number one—->By concentrating on specific sections of her body you can drive a woman insane and you can do this without even touching her!Try breathing in the scent of her hair and at the same time gently breathe warm air down her back and neck.Then try blowing on her nipples lightly.Tease her by going to lick them but then stopping short. This sort of sexually suggestive behaviour will blow her mind and have her ready to do anything for you in no time at all.Number two—>Tease her senseless! Try getting as close to her as you can but remember not to actually touch her in any way. You need to stop just short before making any kind of contact.It’s a real anticipation builder.This can be done in all sorts of explicit ways.Try moving the very tip of your tongue to within millimetres of her clitoris.She will now be expecting to feel some physical gratification from your warm soft tongue……but she won’t get it!This will drive her insane, but in a good way!There are many more tips and techniques like these that you can use to drive any woman sexually mental.Read on to learn more…..

 47. I just could not go away your website prior to
  suggesting that I really enjoyed the usual information an individual supply
  for your visitors? Is gonna be again regularly to check up on new
  posts

 48. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and
  I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 49. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.

  I’ve been using WordPress on a number of websites for about a
  year and am concerned about switching to another platform.

  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content
  into it? Any help would be greatly appreciated!

 50. I’m not sure why but this website is loading very slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 51. Attractive section of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 52. Thanks for another great article. The place else could anybody get that type
  of information in such an ideal method of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the search for
  such info.

 53. I think what you said made a great deal of sense. However, what about this?
  suppose you added a little content? I mean, I don’t
  wish to tell you how to run your blog, but what if you added a title to possibly get folk’s attention? I mean 7 PERKARA
  MAMA PAPA PERLU TAHU TENTANG GIGI PERTAMA BAYI | My Kebun is a little vanilla.

  You might look at Yahoo’s front page and note how they write news titles to get people interested.
  You might add a video or a picture or two to get people excited about everything’ve written. Just my opinion, it could make your
  posts a little livelier.

 54. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info specifically the last
  part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a long
  time. Thank you and good luck.

 55. Undeniably imagine that that you said. Your favorite justification seemed to be at the net the simplest thing to take into accout of.
  I say to you, I certainly get irked whilst
  other folks think about issues that they plainly do not realize about.
  You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out the whole thing without
  having side-effects , other folks could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 56. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check
  out your site on my iphone during lunch break. I enjoy the
  information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 57. I really love your website.. Excellent colors & theme.

  Did you develop this website yourself? Please reply back
  as I’m attempting to create my own blog and want to find out where you
  got this from or what the theme is called. Kudos!

 58. Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?

  My website addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot
  me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

 59. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look
  forward to all your posts! Keep up the superb work!

 60. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide
  credit and sources back to your weblog? My blog
  is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 61. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 62. Howdy, I think your blog could be having browser compatibility issues.

  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however,
  if opening in I.E., it’s got some overlapping
  issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Besides that, great blog!

 63. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  violation? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself
  or outsourced but it seems a lot of it is popping it
  up all over the internet without my agreement. Do you know any techniques to help protect against content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 64. Wonderful article! That is the type of information that
  are meant to be shared across the net. Disgrace on Google for
  now not positioning this post higher! Come on over
  and talk over with my site . Thank you =)

 65. Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it
  and checking back often!

 66. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you’re
  speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit
  my website =). We will have a hyperlink alternate contract among
  us

 67. You have made some decent points there. I checked on the net for more
  information about the issue and found most individuals will go along
  with your views on this site.

 68. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  site has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.

  Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I’d
  genuinely appreciate it.

 69. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Appreciate it

 70. I just like the helpful information you supply
  to your articles. I will bookmark your weblog and take a look at again here frequently.
  I’m relatively sure I’ll be informed lots of new stuff proper
  here! Good luck for the following!

 71. Hi, i think that i saw you visited my weblog so
  i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok
  to use a few of your ideas!!

 72. Everything published was very reasonable. But, what about this?
  what if you added a little information? I ain’t saying your content isn’t good, but suppose you added a title that
  makes people desire more? I mean 7 PERKARA MAMA PAPA PERLU TAHU TENTANG GIGI PERTAMA
  BAYI | My Kebun is a little plain. You ought to glance at Yahoo’s home page and watch
  how they create news headlines to get viewers interested.
  You might add a video or a related pic or two to grab people interested about
  what you’ve written. Just my opinion, it could bring your posts
  a little livelier.

 73. This is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very precise info… Appreciate your sharing this one.

  A must read post!

 74. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog
  posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally
  stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to express that I’ve a
  very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
  I most indubitably will make sure to do not overlook this web site and provides it a look regularly.

 75. Please let me know if you’re looking for a writer for your site.
  You have some really good posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thank you!

 76. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple,
  yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.

  I must say you have done a great job with this. Also,
  the blog loads extremely quick for me on Chrome.
  Exceptional Blog!

 77. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your website.
  It appears as if some of the written text on your posts are running
  off the screen. Can someone else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them as well? This
  may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

 78. Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your
  intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to
  read?

 79. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work on. You have done a
  extraordinary job!

 80. Great blog you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover
  the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part
  of group where I can get responses from other knowledgeable people that share the
  same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Kudos!

 81. Thanks for the auspicious writeup. It in truth used to be a leisure account it.

  Glance advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

 82. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web
  site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
  I were a little bit acquainted of this your broadcast offered vivid clear concept

 83. Hola! I’ve been following your site for some time now and finally got the
  bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas!
  Just wanted to say keep up the great work!

 84. Thanks for another informative website. The place else may
  I get that kind of information written in such an ideal method?
  I’ve a venture that I am simply now working
  on, and I have been at the look out for such information.

 85. Wonderful work! That is the kind of information that should be shared across the net.
  Disgrace on the search engines for now not positioning this post upper!

  Come on over and visit my site . Thanks =)

 86. Hmm it looks like your site ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any suggestions for rookie blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 87. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the internet without my agreement.

  Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 88. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 89. Just desire to say your article is as astonishing.

  The clarity to your post is just excellent and i can suppose you are an expert on this subject.
  Well along with your permission let me to grasp your RSS
  feed to stay updated with coming near near post.
  Thanks one million and please continue the rewarding work.

 90. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t
  show up. Grrrr… well I’m not writing all that over
  again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 91. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website?

  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast provided bright clear concept

 92. I’m not that much of a online reader to be honest but your
  blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the
  future. Many thanks

 93. Magnificent items from you, man. I’ve consider your stuff prior to and
  you’re just too wonderful. I really like what you’ve
  got right here, certainly like what you are stating and the way in which you
  are saying it. You make it enjoyable and you continue to care for to stay it wise.
  I cant wait to read much more from you. This is actually
  a terrific web site.

 94. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your
  situation; many of us have developed some nice practices and
  we are looking to trade methods with other folks, please
  shoot me an email if interested.

 95. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I am going
  to come back once again since I book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue
  to help others.

 96. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out
  a developer to create your theme? Excellent work!

 97. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a
  comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?

  Cheers!

 98. Right here is the right webpage for anybody who really wants to find out about
  this topic. You understand a whole lot its almost hard to
  argue with you (not that I really will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject that’s been discussed
  for many years. Excellent stuff, just excellent!

 99. Hello, Neat post. There is a problem along with your web site in internet explorer, may test this?
  IE still is the marketplace leader and a large component
  of other folks will pass over your great writing due to this problem.

 100. Your style is really unique in comparison to other people I’ve read stuff from.

  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess
  I’ll just bookmark this web site.

 101. Just wish to say your article is as astonishing.

  The clarity in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject.

  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 102. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but definitely you’re going to a famous
  blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 103. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading through your
  blog and look forward to all your posts! Carry
  on the excellent work!

 104. I think this is one of the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The website style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

 105. Link exchange is nothing else however it is just placing the
  other person’s webpage link on your page at
  proper place and other person will also do same in favor of
  you.

 106. Currently it looks like Expression Engine is the top blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 107. Hey I am so grateful I found your web site, I really found you by accident, while I was searching on Bing for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read much more, Please do keep up the great job.

 108. Hello there! This post could not be written much better!

  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I most certainly will forward this post to him.
  Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

 109. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make
  my blog jump out. Please let me know where you
  got your theme. Thanks a lot

 110. I was curious if you ever considered changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or
  2 images. Maybe you could space it out better?

 111. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and
  tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83
  views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 112. We are a group of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve
  done a formidable job and our entire community will be grateful to
  you.

 113. Hello there, I discovered your website by the use of Google whilst looking for a similar topic, your web site came up,
  it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply changed into alert to your blog thru
  Google, and found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.

  I will be grateful when you continue this in future. Lots of people might be benefited from
  your writing. Cheers!

 114. Thanks for any other fantastic post. The place else may anybody get that type of info
  in such an ideal approach of writing? I’ve
  a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 115. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Great blog and
  great design and style.

 116. An intriguing discussion is worth comment. I believe
  that you ought to publish more about this topic,
  it might not be a taboo matter but usually people do not
  talk about these subjects. To the next! Best wishes!!

 117. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is fundamental and everything.
  Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  images and videos, this website could certainly be one of
  the greatest in its field. Excellent blog!

 118. Hi there! This post could not be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I am going to send this article to
  him. Pretty sure he’s going to have a good
  read. Thanks for sharing!

 119. Howdy! Quick question that’s entirely off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when viewing from my iphone4.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve
  this problem. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 120. whoah this blog is wonderful i love studying your posts.
  Keep up the good work! You understand, lots of individuals are looking around for
  this info, you could aid them greatly.

 121. It’s remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues
  on the topic of this article, while I am also eager of getting know-how.

 122. You actually make it seem really easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually something
  that I feel I would never understand. It sort of
  feels too complex and very vast for me. I am taking a look ahead to
  your next post, I’ll try to get the cling of it!

 123. I do trust all of the concepts you’ve presented in your post.
  They are very convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too brief for starters.
  May just you please extend them a little from next time?
  Thanks for the post.

 124. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 125. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts
  on this kind of space . Exploring in Yahoo I finally
  stumbled upon this site. Studying this information So i’m satisfied to express that I’ve
  a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I so much unquestionably will make certain to do not overlook this
  web site and give it a look regularly.

 126. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article
  seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a
  formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

 127. I was wondering if you ever considered changing the page layout
  of your website? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or
  2 images. Maybe you could space it out better?

 128. A person essentially lend a hand to make critically posts I
  would state. This is the very first time I frequented your
  web page and up to now? I surprised with the research
  you made to create this particular submit extraordinary.
  Excellent task!

 129. Hi there very cool website!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also?

  I’m satisfied to search out numerous useful information here within the submit, we need develop more
  techniques in this regard, thank you for sharing. . . .
  . .

 130. I want to to thank you for this excellent read!!
  I certainly loved every little bit of it. I’ve got you bookmarked to look at new things you post…

 131. What’s up, this weekend is fastidious for me, for the reason that this moment
  i am reading this impressive informative paragraph
  here at my residence.

 132. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 133. Do you have a spam problem on this website; I
  also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we
  have developed some nice procedures and we are looking to exchange methods with others, please
  shoot me an e-mail if interested.

 134. fantastic issues altogether, you just received a logo new reader.

  What could you suggest about your post that you simply made some days ago?
  Any certain?

 135. Great blog right here! Additionally your web site rather a lot up fast!

  What host are you the use of? Can I get your affiliate link in your host?
  I want my website loaded up as fast as yours lol

 136. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Great blog and outstanding design.

 137. I have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you place to create this type of magnificent informative website.

 138. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your articles.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the
  same topics? Many thanks!

 139. I’m very happy to uncover this great site. I want to to thank
  you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I
  have you book-marked to see new information in your web site.

 140. Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the
  best I’ve came upon till now. However, what concerning the bottom line?
  Are you sure about the source?

 141. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to say
  that I have really enjoyed browsing your weblog posts.

  In any case I’ll be subscribing for your feed and
  I hope you write again soon!

 142. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog
  loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable
  price? Cheers, I appreciate it!

 143. I’m very pleased to discover this page. I want to to thank you for your time just for
  this fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you saved
  to fav to check out new stuff in your web site.

  May I simply just say what a relief to discover an individual who truly understands what
  they’re talking about online. You certainly know how to
  bring an issue to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of your story.
  I was surprised that you are not more popular since you most certainly possess the gift.

  Very nice blog post. I definitely love this site. Keep it up!

  It’s hard to find experienced people on this topic, but you sound like you know what you’re
  talking about! Thanks

  You should take part in a contest for one of the highest quality websites on the web.
  I am going to highly recommend this web site!

  A fascinating discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you should write more on this subject, it might not be a taboo matter but usually people do not speak about such topics.
  To the next! Many thanks!!

  Hey there! I simply would like to offer you a big thumbs up
  for your excellent information you’ve got here on this post.
  I will be returning to your site for more soon.

  When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and now every time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is a means you are able to remove me from that service?
  Cheers!

  The next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as
  this particular one. After all, I know it was my choice to read through, but I really
  believed you’d have something useful to say. All I hear
  is a bunch of moaning about something that you could possibly
  fix if you weren’t too busy searching for attention.

  Spot on with this write-up, I actually feel this website needs a great deal more attention. I’ll probably be
  back again to read through more, thanks for the information!

  You are so cool! I do not believe I’ve read through a single thing like that before.
  So good to find another person with genuine thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web,
  someone with some originality!

  I like reading an article that can make men and women think.

  Also, many thanks for allowing me to comment!

  Right here is the right web site for everyone who really wants to understand this topic.
  You know so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need
  to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that has
  been written about for ages. Wonderful stuff, just excellent!

  Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort
  to produce a good article… but what can I say… I procrastinate a
  lot and don’t seem to get nearly anything done.

  I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog
  that’s both equally educative and engaging, and
  without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something too few folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this during my search for something
  regarding this.

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am
  encountering problems with your RSS. I don’t know why I am unable to join it.
  Is there anybody else having the same RSS issues?

  Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a
  coworker who has been doing a little research on this.
  And he in fact ordered me breakfast simply because
  I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for
  the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter
  here on your blog.

  After going over a number of the blog articles on your web page, I truly appreciate your technique of blogging.
  I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please check out my web site too and let me know your opinion.

  This website definitely has all the information and
  facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  There’s certainly a lot to know about this
  issue. I love all of the points you’ve made.

  You’ve made some good points there. I looked on the net for
  more information about the issue and found most individuals will
  go along with your views on this website.

  Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.
  It will always be exciting to read through content from other writers and practice a little something from
  their websites.

  I blog frequently and I genuinely appreciate your information. This great article has really peaked my
  interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed too.

  Pretty! This has been an extremely wonderful article.

  Many thanks for providing these details.

  Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that make the
  greatest changes. Thanks a lot for sharing!

  Howdy! This post couldn’t be written any better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I am going to forward
  this post to him. Fairly certain he will have a good read.
  Many thanks for sharing!

  Hello there, I believe your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in IE,
  it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, great blog!

  Having read this I thought it was rather informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put
  this informative article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting
  comments. But so what, it was still worth it!

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at a few
  of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking
  it and checking back regularly!

  I needed to thank you for this good read!! I absolutely loved every bit of it.

  I’ve got you saved as a favorite to check out new things you post…

  Hi, I do believe this is an excellent blog.

  I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since i have book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to
  help others.

  Your style is very unique in comparison to other
  people I have read stuff from. Thanks for posting when you’ve
  got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

  I was able to find good advice from your articles.

  Good article! We are linking to this particularly great
  content on our site. Keep up the good writing.

  This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate information… Thank you for sharing this one.
  A must read article!

  I could not refrain from commenting. Perfectly written!

  Saved as a favorite, I like your website!

  Good post. I’m going through a few of these issues as well..

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post and the rest
  of the site is also very good.

  Great blog you’ve got here.. It’s hard to find excellent writing
  like yours these days. I honestly appreciate individuals like you!
  Take care!!

  This is a topic which is close to my heart…
  Take care! Where are your contact details though?

  I truly love your website.. Great colors & theme. Did you develop this site yourself?
  Please reply back as I’m trying to create my own site and would love to learn where you got this from or
  just what the theme is called. Kudos!

  I like it when individuals come together and share
  views. Great blog, continue the good work!

  Very good info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon).
  I’ve book-marked it for later!

  This site was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I have found something which helped me.
  Many thanks!

  Everything is very open with a precise clarification of the challenges.

  It was definitely informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

  I must thank you for the efforts you’ve put in writing this site.
  I really hope to see the same high-grade content from you later on as
  well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here