Tips Beli Kereta Buat Graduan Yang Baru Bekerja

199
2236

Kereta Secondhand

Membeli kereta second hand juga adalah idea yang baik. Ada yang mengatakan sangat berisiko untuk membeli kereta terpakai kerana jika berlku kerosakan, lebih banyak wang yang perlu dikeluarkan untuk membaikinya.

Oleh itu, kami ingin kongsikan anda beberapa tips memilih kenderaan terpakai agar pembelian ini memang berbaloi. Ikuti perkongsian Adib Yazid, seorang financial planner yang turut membeli kereta terpakai ketika beliau baru memulakan karier.

Freshie & Secondhand Car

Freshie, kalau baru graduate tu saya galakkan beli kereta second hand. Tak apa. Saya buat perkara sama, walaupun gaji boleh beli kereta baru.Ya, kereta second hand ini memang tak gah. Kalau jumpa member selepas habis belajar masing-masing akan tayang kereta, akan sembang pasal kereta (antara lelaki). Rilek je bro. Pernah kena panggil kereta Batman, sebab beli kereta second hand ada spoiler macam Batman. Alhamdulillah, spoiler kereta tu dah tak tercabut. Jadi normal.

Tips beli kereta secondhand

  1. Jangan beli kereta yang modified keterlaluan. Lowered, sport rim besar nak mampus, pasang meter NOX la, tinted gelap, warna asal dah ubah, enjin dan ada Turbo. Elakkan.
  2. Jangan beli kereta sudah banyak pemilik. 5 tahun, satu owner. OK. 5 tahun, 3 owner. Elakkan.
  3. Buat homework, harga pasaran kereta. Tengok internet sudah. Tanya dealer. Tanya diskaun.
  4. Bunyikan kereta. Dengar bunyi enjin. Dulu belajar Automatif Mechanical, kena dengar bunyi enjin. Masih bawa geng kereta untuk buat survey sama-sama.
  5. Tengok bawah enjin. Basah dengan minyak, maksudnya ‘maintenance’ tak bagus. Ini pun belajar dari geng bengkel.
  6. Tengok ekzoz. Kalau berasap putih biru, carilah kereta lain.
  7. Buat henjutan setiap bucu kereta. Melantun 2 kali. Tinggalkan. Tak ingat apa rasionalnya.
  8. Buka aircond. Lambat sangat nak sejuk? Orang kata tinggalkan.
  9. Tengok cat. Kalau kereta dah 5 tahun, cat masih menyilau. Mungkin pernah accident, dan cat semula. Tak tahu. Korek-koreklah tanya orang jual kereta tu.
  10. Tengok mileage. Kereta dah 5 tahun, mileage baru 30,000KM. Maksudnya jarang pakai. Bagus. Kereta dah 5 tahun, mileage dah 200,000KM. Carilah kereta lain.
  11. Tak perlu segan dengan kereta secondhand.

Anda masih muda, daripada menghabiskan wang untuk membayar ansuran bulanan kenderaan yang akan susut nilai selepas 9 tahun, lebih baik gunakan wang menabung untuk menunikan umrah atau haji. Juga boleh gunakan untuk buat simpanan pelaburan seperi ASB, simpanan untuk persiapan perkahwinan atau untuk membeli rumah pertama.

Sumber: Facebook/Adib Yazid

SHARE