BACA : 5 Keistimewaan mereka yang rajin makan buah-buahan!

29
1703

Buah-buahan merupakan makanan yang wajib diamalkan untuk dimakan setiap hari. Ini adalah kerana kandungan nutrisi di dalamnya sangat diperlukan oleh tubuh kita. Jom semak apa keistimewaan orang yang suka makan buah-buahan sehingga menjadi rutin hariannya :

Memiliki tubuh yang ramping
Penelitian pernah membuktikan bahwa konsum dengan buah-buahan secara rutin mampu menjaga berat badan seseorang tetap seimbang. Contohnya buah blueberry. Meskipun hanya dimakan seminggu sekali, menikmati blueberry segar daripada kek atau jus buah tersebut mampu membakar 20 ribu kalori dalam setahun.

Pencernaan menjadi lancar
Buah-buahan mengandung air dan serat tinggi contohnya buah tembikai. Kedua hal tersebut merupakan mineral penting yang diperlukan oleh seseorang jika ingin memiliki pencernaan yang lancar. Namun sebaiknya buah dinikmati secara rutin pada setiap hari  agar nutrisi di dalamnya tetap terjaga dan dirasakan oleh tubuh secara maksimal.

Sistem imunisasi yang kuat
Kerana kaya akan antioksidan, tidak hairan jika orang yang suka makan buah-buahan memiliki sistem imunisasi yang kuat. Manfaatnya, mereka tidak mudah terserang penyakit. Lagipula, banyak penelitian yang menyebutkan bahawa buah-buahan tertentu mengandung senyawa penting contohnya yang mampu mengelakkan kanser dan penyakit-penyakit lain.

Terlihat cantik
Selain memperkuat sistem imun, antioksidan pada buah-buahan juga memberi khasiat cantik pada tubuh. Peneliti pun menjelaskan bahwa antioksidan mampu melancarkan penghadaman, sehingga aliran darah lebih lancar di permukaan kulit dan bisa memancarkan kecantikan alami dari dalam.

Lebih bertenaga
Jika Anda termasuk orang yang aktif setiap hari, makan buah-buahan adalah pilihan tetap jika ingin kekal bertenaga. Sebab beberapa buah-buahan juga mampu memberikan kekuatan tenaga secara segera ketika dinikmati.

Itulah berbagai kelebihan orang yang suka makan buah-buahan. Apakah Anda termasuk di antara orang-orang tersebut?

jika tidak, anda adalah orang yang rugi kerana tidak dapat menjaga kesihatan dengan sebaiknya. Jom mulakan makan buah-buahan hari ini!

SHARE