keistimewaan buah-buahan TEMPATAN !

160
9640

Buah buahan Tempatan ini, jelas menunjukkan bahawa negara ini mempunyai kepelbagaian sumber genetik buah-buahan yang sangat luas. Terpulanglah kepada generasi akan datang untuk mengekalkannya supaya terus dapat dinikmati bersama. Usaha giat perlu dijalankan untuk menghalang spesis ini daripada pupus. Dianggarkan tidak kurang 370 jenis buah-buahan yang boleh dimakan terdapat dinegara ini.

Buah-buahan ini ada bermusim dan tidak bermusim. Contoh buah-buahan tidak bermusim ialah pisang, betik, nenas, belimbing dan tembikai. Manakala contoh bagi buah-buahan bermusim pula adalah seperti, mangga, durian, nangka, rambutan, limau dan jambu batu.

Khasiat Buah-buahan Tempatan

Makanan adalah penting untuk tumbesaran dalam kehidupan harian manusia. Salah satu makanan yang penting dan berkhasiat ialah buah-buahan. Bagaimanapun, buah-buahan import seperti oren, epal dan anggur dianggap sebagai buah-buahan yang mahal. Bagaimanakah kita boleh mendapat buah-buahan berkhasiat di samping berjimat?

Sebenarnya negara kita bertuah kerana mempunya iklim yang sesuai untuk penanaman pelbagai jenis buah-buahan. Buah-buahan tempatan bukan sahaja sedap tetapi juga mempunyai khasiat yang tinggi.

Mari kita lihat khasiat yang terdapat di dalam buah-buahan tempatan.

Pisang
* Memberi sumber tenaga yang segera.
* Membantu untuk mengatasi masalah sembelit.
* Mengandungi Tryptophan sejenis protein yang membolehkan badan

Betik
* Mempunyai serat yang dapat mencegah toksin di dalam usus besar.
* Mengandungi antioksidan.
* Kaya dengan papain, sejenis enzim yang baik untuk proses pencernaan makanan.
* Baik untuk jantung.
* Membantu dalam pemulihan luka.

Jambu Batu
* Baik untuk sembelit.
* Berkesan dalam menurunkan kadar kolestrol dan tahap glukosa dalam darah.
* Bahan antioksidan yang berkesan.
* Dapat memperbaiki keadaan kulit dan mencegah masalah kulit.
* Jus jambu batu yang menah dapat melegakan penyaki batuk dan selesema.

Tembikai
* Dapat membantu mengurangkan risiko untuk mendapat kanser prostat dan penyakit kardiovaskular.
* Biji tembikai ialah sumber protein yang baik.
* Dapat meningkatkan sistem imunisasi supaya tidak mudah diserang penyakit.
* Kaya dengan vitamin B yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga.

Nanas
* Mengandungi potasium yang tinggi dengan kandungan sodum yang kecil, iaitu membantu        menurunkan tekanan darah.
* Melindungi daripada masalah mata yang berkaitan dengan umur kerana ia kaya dengan          bahan antioksidan.

Keistimewaan Buah Buahan Tempatan.

Buah-buahan tempatan semakin mendapat pasaran antara bangsa dan permintaan ramai.Persoalannya kini, apakah yang menyebabkan keadaan sedemikian berlaku?Berikut terdapat beberapa keistimewaan buah-buahan tempatan. Antara kelebihan buah-buahan tempatan termasuklah rasanya yang sedap dan mempunyai banyak khasiat.Keenakannya memang tidak dapat dinafikan malah telah diakui oleh pelancong luar Negara yang pernah cuba merasainya.Dalam pada itu, buah-buahan tempatan turut mengandungi khasiat seperti vitamin C yang penting untuh tubuh badan.Sesungguhnya keistimewaan buah-buahan tempatan sememangnya standing dengan buah buahan import.

Selain itu, buah-buahan tempatan mudah diperoleh sepanjang tahun berbanding dengan buah-buahn import.Buah-buahan seperti betik,pisang dan nanas yang sentiasa ada tanpa mengikut musim.Manakala buah-buahan tempatan yang dapat diperolehi mengikut musim seperti durian, rambutan, langsat dan manggis.Malah harga buah-buahan tempatan sangat murah dan dapat dinikmati oleh semua.Di samping itu, pelbagai jenis makanan boleh dihasilkan daripada buah-buahan tempatan antaranya ialah penghasilan produk makanan dan minuman.

Ringkasnya buah-buahan tempatan mempunyai banyak kelebihan malah standing dengan buah-buahan import. Oleh itu sokonglah buah-buahan tempatan.

SHARE